Beranda » biografi » Biografi Anwar Ibrahim

Biografi Anwar Ibrahim

Dilihat 621x | Tags biografi,

Biografi Anwar Ibrahim Februari 2018

Agama Islam Sejarah - Datuk Seri Anwar Badan Intelijen Negara Datuk Ibrahim Abdul Rahman (lahir 10 Ogos 1947) yaitu satu orang ahli politik Malaysia berbangsa Melayu, bertindak yang merupakan ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia, diatas kapasitinya yang merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh. Di peringkat akar umbi, Datuk Seri Anwar adalah penasihat Parti Keadilan Rakyat & ketua umum Pakatan Rakyat. Semasa awal kerjaya politiknya, dirinya adalah `anak didik` Tun Dr. Mahathir Badan Intelijen Negara Mohamad, namun kemudiannya tampil yang merupakan seseorang pengkritik Tun Dr. Mahathir yg lantang. 

Dalam th 1999, dirinya sudah dijatuhi hukuman penjara selagi enam thn kerana diketahui bersalah diatas kesalahan penyalahgunaan kuasa. Kepada th 2000, iaitu sewaktu sembilan th kerana didakwa jalankan kesalahan diluar tabii (liwat). Meskipun bagaimanapun, kepada thn 2004, mahkamah, Mahkamah Persekutuan Malaysia sudah mengugurkan sabitan kesalahan liwat kerana pihak pendakwa raya tidak berhasil menyampaikan bukti yg kukuh tidak dengan sebarang keraguan bahawa aksi meliwat tersebut sudah berlaku. Oleh itu dirinya sudah dibebaskan. Terhadap Julai 2008, dia sudah ditahan sekali lagi atas tuduhan dakwaan bahawa ia sudah meliwat pembantu peribadinya iaitu Mohd Saiful Bukhari Azlan. Tetapi kepada tanggal 9 Januari 2012, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menciptakan keputusan bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim tak bersalah atas kes liwat 2 yg dihadapi oleh ia, & melepaskan dirinya sebarang pertuduhan liwat. 

Kepada 26 Ogos 2008, Anwar sudah berjaya memenangi pilihan raya mungil Permatang Pauh bersama menewaskan calon BN yg pula ADUN Seberang Jaya, Arif Shah Omar Shah bersama-sama calon AKIM Hanafi Mamat kemudian kembali ke parlimen yang merupakan ketua pembangkang Malaysia. Dirinya sudah menyebutkan perlunya liberalisasi, termasuklah satu kehakiman & sarana, utk melawan rasuah endemik yg dirinya mendakwa dirinya jadi lantaran penolakan negeri jadi status satu buah negeri yg tidak berhasil.

Anwar yakni satu-satunya penduduk Malaysia yg sempat tersenarai di dalam 100 orang yg dikatakan paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time iaitu kepada 2008.


Keywords : agama islam, agama islam sejarah,